European schools for a living planet!

23/02/2016 00:57

Європейські школи за живу планету - Євроклуби на проекті в Австрії

 
Учні СШ № 8 з поглибленим вивченням англійської мови м. Самбора, учасники шкільного євроклубу “LIFE” Тетяна Гринкевич (опікун євроклубу) та учень 9-го класу Орест Пукаляк 21-28.10.2011 р. взяли участь у 4-ій академії успішного міжнародного проекту «Європейські школи за живу планету». 

Академія відбулася в природному парку Ілміц, Австрія, організована та фінансована Всесвітнім Фондом Природи (WWF) та фундацією ERSTE.

Троє українських учителів ( з Києва, Черкас та Самбора) разом з трьома своїми учнями та 30 іншими колегами та учнями з 9 європейських міст долучилися до ініціативи, яка допоможе їм протягом року розробляти власні проекти, серед яких наприкінці року будуть обрані переможці, що проведуть тиждень у природному таборі в Румунії восени 2012р. 

Шкільна екологічна ініціатива проходила вперше у 2008-2009 навчальному році. Більше 90 вчителів та 2000 школярів з 11 країн вже взяли у ній участь. Наш євро клуб реалізовуватиме проект «Активна громадська позиція-бути активними та мотивувати інших».

Організатори, тренери вчили молодих людей по-іншому дивитися на речі і бачити можливості сприяння соціальному та дружньому природі розвитку нашої планети. У цьому сенсі навчання - це набагато більше, ніж повідомлення фактів та цифр. Мета навчання сталому розвитку - розвинути навички і знання учнів та показати можливості, які допоможуть їм активно та відповідально брати участь у майбутньому, яке вони самі хочуть побудувати.

Молодь має сили змінити майбутнє, тому ми всі маємо заохочувати їх піклуватися про природу і перебувати в постійному пошуку креативних рішень існуючих проблем.

Підтримка освіти ERSTE – серйозне ставлення до майбутнього Європи. Думаємо,що дослідження екологічних проблем у межах міжнародного проекту буде значним досвідом як для молоді, так і для вчителів. Місія WWF (Всесвітнього фонду природи) полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина та природа будуть жити у гармонії. Ми бачили це на прикладі Австрії, як люди дотримуються гармонії з природою, навколишнім світом, не могли намилуватися їхніми вітряками, відношенням до тварин та чистоти всюди… А приклад активних громадян - учнів однієї з Віденських шкіл тільки додав впевненості та бажання зробити щось у себе вдома, у школі,  допомогти активізувати наших громадян до активних дій в охороні природи, адже завтра може бути пізно. Держава не може бути погана чи добра. Держава – це ми з вами. Якщо я кидаю сміття, то я – це держава. Люди дивляться на мене і думають – вона погана, бо кидає сміття. Ми самі вчимо інших бути поганими, бо байдуже спостерігаємо за тим, що робиться навколо нас.

В Австрії ми зустріли людей з різних країн, у нас був надзвичайно цікавий тренінг, ігри, завдання та дискусії. За тиждень ми стали однією командою,нас об’єднала англійська мова, учні зрозуміли важливість володіння нею, хоча за цей час всі розумілися, спілкуючись своїми власними мовами. Це дуже зближували і ріднило, як і весь тренінг в чарівному Ілміці, а пізніше і екскурсія Віднем, яку ми здійснили з нашими друзями з Румунії.

Наша поїздка в Австрію підтвердила думку, що немає проблем наших чи ваших, європейці мають спільні проблеми, бо у нас одні Карпати, один Дунай, ми тісно пов’язані і реагуємо на проблеми, які виникають у тій чи іншій частині Європи. Тому і мета у нас спільна – ми щиро хочемо добра нам, нашій природі, екології, нашому майбутньому, тому і виступаємо зі спільною ініціативою – зробити наше життя щасливим!

Фото:https://plus.google.com/u/0/photos/110644810301801515736/albums/5668632705946759297